به گزارش مهر، عباسعلی نوبخت با بیان این که از سال ۸۹ بیماری بلایت شمشاد به ایران ورود پیدا کرده و بخش قابل توجهی از عرصههای شمشادی را تحت تاثیر قرار داده است افزود: در شمال کشور ۷۲ هزار هکتار رویشگاه شمشاد داریم که به عنوانهای گونههای منحصر بفرد هستند و از ارتفاع منفی ۲۴ و ۲۵ در منطقه سی سنگان شروع میشود و تا ارتفاع بالا کشیده شده است.
وی اظهار داشت: رویشگاههای شمشاد از ارتفاع ۳۰۰ تا ۷۰۰ متر به صورت نوار در حوزه جنگلهای شمال وجود دارند و حدود ۴۲ هزار هکتار تحت تاثیر قرار گرفته است.
وی با بیان این که مادهای از شمشاد استخراج میشود و این ماده ضد ایدز و بیماریهای سرطان پستان و تومورهای مختلف است گفت: احتمال آنکه بیوتروریسم برای از بین بردن شمشاد در کل دنیا ورود کرده باشد وجود دارد.
- شب پره نیز به شمشادستانها خسارت زد
نوبخت ادامه داد: شب پره شمشاد در سال ۲۰۰۴ در کشور آلمان خسارت قابل توجهی زده و در ایران نیز در سال ۹۵ اولین بار و در پارک بنفشه شهرستان چالوس گزارش شده است.
معاون امور جنگل سازمان جنگلها گفت: شب پره به صورت پروانه و در روز فعالیت دارند و حداقل پنج نسل در سال دارند و هر ماده ۲۰۰ تا ۷۰۰ تخم میگذرد و هم برگ، پوست و بذر را میخورند و در طول حیات پنج کیلومتر پرواز میکنند.
وی با بیان این که در داخل عرصه جنگلی به حلقههای مختلف زنجیره سیستم اعتقاد داریم گفت: به دلیل آنکه بحث بیوتروریسم مطرح است این آفت در گیلان و گلستان دیده شده است و با فائو نشستهای مختلفی درباره شب پره و بلایت داشتیم و آنها معتقدند ایران به بهترین شکل ممکن کار کرده است.
نوبخت ادامه داد: بخش اعظمی از عرصهها توسط آفت بلایت و شب پره نابود شده است و در مکانهایی که امکان مبارزه شیمیایی وجود دارد اقدام کردیم و از آنجایی که بزرگترین مرکز بذر خاورمیانه در منطقه ساری وجود دارد ما توانستیم از رویشگاه مختلف بذر جمعآوری و نگهداری کنیم.
معاون امور جنگل سازمان جنگلها یادآور شد: نسبت به کشورهای پیشرفته نظیر آلمان در مباره با بلایت و شب پره شمشاد موفق عمل کردهایم.
شمشاد یکی از گونههای نادر و همیشه سبز جنگلهای شمال کشور است که به علت شیوع بیماری بلایت یا آتشک و آفت نوظهور شبپره شمشاد در حال نابودی است. شمشاد گونهای در معرض تهدید است که طبق ماده یک قانون حفاظت و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی کشور مصوب ۱۳۷۱/۷/۱۳ جزو ذخایر جنگلی و گونههای ممنوع برای قطع محسوب میشود.
بیماری بلایت یا آتشک شمشاد از جمله بیماریهای بسیار خطرناکی است که طی سالهای اخیر در بسیاری از کشورهای اروپایی، آمریکایی، آسیایی و از سال ۱۳۹۱ در ایران بر روی شمشاد مشاهده شده و سبب خزان و یا از بین رفتن سریع تودههای شمشاد اعم از جنگلی و زینتی شده است. عامل این بیماری، نوعی قارچ است که بهراحتی میتواند بدون آن که گیاهی را درگیر کند سالهای زیادی در خاک و لاشه برگ زنده بماند.
بیماریهای نظیر بلایت و شب پره سبب میشود تا شمشاد، گونه همیشهسبز و زیبای جنگلهای هیرکانی با برگهای روغنی شفاف و چوب باارزش با کاربردهای مختلف صنعتی و صنایعدستی به نابودی و حذف از جنگلهای خزر نزدیک شود.
نظر شما